שלום וברכה, קרה לנו היום מקרה והייתי שמחה אם הרב יוכל לענות לי בבקשה:
1- אכלנו ארוחת ערב חלבית, וחברתי (שאינה מקפידה מאוד על הלכות בשר וחלב) אכלה עימנו, ותוך כדי הארוחה היא הכניסה ידה לקופסת פלסטיק פרווה של גרנולה, לקחה חופן כדי לערבב עם יוגורט.
לא ראיתי שהיא עשתה זאת ורק אחר כך התברר לי, וששאלתי אותה בעדינות אם ידיה היו נקיות- היא ענתה לי שאינה יודעת בברור, כלומר לא היה עליהם גושי מאכלי חלב אבל יתכן שהיה שאריות קטנות של יוגורט, ואולי כשהכניסה ידה זה נתערבב עם הגרנולה.
כשבדקתי בקופסת גרנולה- לא ראיתי משהו מיוחד, אבל היה על הדופן שארית קטנטנה של משהו לא מזוהה (אין לי מושג אם זה מאותו מעדן או לא...) וקילפתי אותו...
שאלתי היא- מה דינה של הגרנולה? האם אפשר להשתמש בה גם לבשרי? אציין- שכל הארוחה היתה חלבית ולא חמה, כלומר לא היה תבשיל וכד׳ אלא רק מוצרי חלב.
2- האם המושג ״בטל בשישים״ זה רק לעניין בישול ואם אין מדובר באוכל מבושל מושג זה אינו מתקיים? כלומר, האם הביטול הוא רק באמצעות הבישול???
תשובה-
1- הגרנולה מותרת כיון שיש דין של ביטול בששים, למקרה שהיה דבר לח שהתערבב בגרנולה.
2- גם ללא בישול מתבטל.והחילוק הוא בין יבש ללח לא בין מבושל ללא מבושלובמקרה זה החשש הוא משום לח כיון שאת היבש היו רואיםומכל מקום בין לח ובין יבש מתבטלשמהתורה בטל ברב ורק חכמים גזרו באופנים מסויימים שיתבטל בששים